Domov Novice Brezno v Bukovem vrhu

Brezno v Bukovem vrhu

Vhod v brezno

Vse se je začelo ko nam je domačin Kamenšek pokazal vhod v jamo nedaleč od njegove kmetije. Bila je ozka špranjica iz katere je močno pihalo. Povedal nam je da so že dolgo časa nazaj v jamo šli jamarji, vendar se jim jama ni zdela zanimiva, mi pa smo bili drugačnega mnenja zato smo zaželi raziskovati.

1. AKCIJA  x.11.2012 Udeleženci: Andrej Kristan, Damjan Maček, Petra Lončar

Prvič v brezno, ki se po nekaj metrih zoža v špranjo, ki se se na pogled nadaljuje in je verjetno zaustavila predhodne jamarje. Ko smo vrgli v ožino kamen je ta še nekaj časa odmeval ob svojem padcu in domnevali smo da se zadaj skriva cca. 20-30 m brezna. Ker pa nismo od muh smo lotili širjenja ožine, ki je potekalo zelo počasi.

2. AKCIJA 15.12.2013 Udeleženci: Andrej Kristan, Damjan Maček

Ponovno širjenje ožine vendar nama preboj še vedno ni uspel.

3. AKCIJA x.1.2013 Udeženci: Andrej Kristan, Damjan Maček

Ponovno sva se lotila širjenje ožine in tokrat nama je uspelo. Za ožino se je skrivala ozka dvorana na koncu katere je ozek prehod v vertikalne dele. Spustila sva se skozi v 1-1,5m široko brezno globine 10m. Ker nisva imela vrvi sva brezno preplezala kar na "frej" saj nama duša ni dala miru ;). Andrej je prišel do globine cca. 50 m kjer se je brezno ponovno zožalo. Jaz pa si nisem upal saj me je mal več skupi in dosti ozko je bilo, zato sem ga čakal malo višje. Dosežena globina cca 50 m.

4. AKCIJA 17.1.2013 Udeleženci: Andrej Kristan, Damjan Maček

V Bukovem vrhu je padlo cca. 70 cm snega zato je bil dostop do brezna malo otežen vendar to nadobudna jamarja ne ustavi. Tokrat sva opremila brezno in počistila kamenje. Tokrat sem se tudi jaz spustil do globine 50 m, ker sva nadaljevala s širanjem ožine pri Klavnici. Kljub trudu se nama ni uspelo prebiti skozi.

5. AKCIJA 22.1.2013 Udeleženci: Matej Maček, Damjan Maček

Širjeje ožine na globini 50 m pri Klavnici se je nadaljevalo vendar tudi tokrat nisva prišla skozi. Bila pa sva premočena kot "cucka" namreč jama je bila zelo mokra.

6. AKCIJA 29.1.2013 Udeleženci: Matej Maček, Marko Kavčič, Damjan Maček

Prebili smo ožino v Klavnici in opremili brezno pod njo. S seboj smo imeli 32 m vrvi vendar je bila prekratka zato smo zadnjih 10 metrov preplezali. Dosegli smo globino cca. 90m, kjer se brezno zoža v neprehodno razpoko. S kamenjem smo preizkušali če gre kje naprej in uspelo nam je, čisto ob robu brezna kamen še kar nekaj časa leti vendar bo ponovno potrebno širanje.

Na dnu brezna Ožina pri Klavnici