Domov O nas

IMG_7621msKdo sploh je jamar

Jamar je izredno pogumen fant ali dekle, moški ali ženska, ki svoje znanje, občutke in tudi veselje podarja raziskovanju našega planeta. Marsikaj povezuje jamarja z alpinistom. Oba imata opraviti z skalnimi stopnjami, stenami. Oprema, s katero se jih lotita, je podobna, čeprav je način uporabe drugačen. Alpinisti jo uporabljajo za varovanje, jamar pa za napredovanje. Alpinist je vedno podvržen zunanjem svetu, ki ima svoje vremenske cikluse, jamarjevo nebo pa je nespremenljivo, čas spodaj ne obstaja. Alpinistov svet je površina, jamarjev pa je sestavljen iz prostornin. 

Jamarsko društvo Gorenja vas

V Gorenji vasi se je jamarstvo prebudilo leta 1972, ko sta s spusti v podzemlje pričela Marjan Šifrar in Ludvik Broder. V globino ju je zvabil brat slednjega – Jože Broder, ki je bil pri Jamarskem društvu Kranj že vrsto let zelo aktiven. Še isto leto sta Marjan in Ludvik za jame navdušila nekaj svojih prijateljev ter znancev in skupaj so ustanovili Jamarsko sekcijo Gorenja vas pri jamarskem društvu Kranj.

Članstvo v sekciji se je večalo in samozavest članov je rasla. Odločili so se ustanoviti svoje društvo s sedežem v Gorenji vasi in leta 1983 se jim je želja uresničila.

Ustanovili so Jamarsko društvo Gorenja vas, ki je na začetku štelo 11 članov. Atraktivnost tega športa, neizmerna želja po odkrivanju so v društvo prepeljale nove člane, zato se je članstvo že leta 1985 podvojilo.

Jamarsko društvo gorenja vas ima sedaj dovolj kvalitetne opreme in usposobljenih članov za spust v vsako jamo ali brezno. Vsako leto organizira tudi tečaj jamarstva, ki se ga udeležijo mladi, tako tisti po letih, kot tisti po srcu in na ta način ohranjajo duh jamarstva za prihodnje rodove.

Cilj Jamarskega društva Gorenja vas je, poleg odkrivanja in raziskovanja novih jam in brezen, tudi varovanja kraškega podzemlja, življenja v njem in njegovih vodah.